DadTalks Hol kapható?
Előfizetek!

Segítség, a gyerekem rajongó!

A hatvanas éves Beatles koncertfelvételein alig lehet hallani a zenekart a rajongó tinilányok szűnni nem akaró sikításától. A rajongás nem új keletű jelenség, inkább csak tárgya változik időről időre. Te is reménykedsz abban, hogy a Villám McQueenes pólókat lassan felváltják a Rolling Stones-os minták? Ne aggódj, az ikonikus nyelv mindig ott lesz a fast fashion boltok polcain, de mire a gyereked a zenét is megszereti, valószínűleg végig kell böjtölnöd egy Marcus & Martinus korszakot és olyan rapperek matiné koncertjeire kell vinned a srácaidat, akikről sosem hallottál. Hogy minél jobban értsd és tudd, hogyan és miért rajong a gyereked 2018-ban, megkérdeztük a téma legnagyobb szakértőit!

Néhány hónappal ezelőtt le kellett zárni az egyik budai plázát, mert több ezer kiskamasz rohanta le a kedvenc tátika-sztárjait egy aláírás, egy közös fotó, vagy egy tizenöt másodperces közös Instastory reményében. Egy évvel ezelőtt egy youtuber-szerelmespár miatt bénult meg a pesti bevásárlóközpont, akik a közös teájuk poharait dedikálták, de annyian jöttek el a közönségtalálkozóra, hogy a biztonságiak az egész épületet kiürítették, olyan veszélyessé vált a kialakult helyzet a sikítozó tinik és az őket hűen kísérő szülők hatalmas tömege miatt. Ilyenkor a rögtönítélő bíróság, azaz a kommentelők mindegyik hír alatt azonnal az internetet, a szabad szellemű gyereknevelést és az állítólagos és mindenképpen hallatlan elkényeztetést okolják, pedig ezek a srácok nem sokban különböznek azoktól a lányoktól, akik Ringo Starrt és a többi Beatle-t üldözték az Egy nehéz nap éjszakája című filmben. Keith Richards és zenekara is okozott kellemes perceket a hatvanas évek lányainak (is), hiszen akkoriban a takarítóknak nem csak a kiömlött sört kellett a koncert után alaposan felmosniuk a teremben, mert – ahogyan erről az öreg Keith az önéletrajzi könyvében is ír – az akkori tinik, akik ma már nagymamák bizony maguk alá csináltak örömükben, ha zenélni kezdett a Rolling Stones.

Akkor is érdeklődj, ha rühelled

Persze ma már jóval elérhetőbbek a sztárok, mint a hatvanas években. Egyrészt már nem csak évente egy-egy alkalommal lehet eljutni a koncertjükre, másrészt azon kívül is folyamatosan lehet tudni róluk, merre járnak, kivel hálnak, mit esznek és hol barnulnak. Mindez lényegesen megváltoztatta a rajongás stílusát: “Ma már reális vágy egy személyes visszajelzés az interneten a sztároktól, de ezzel persze együtt jár az is, hogy szinte szünet nélkül kapják a reklámot a követők. Emiatt is kiemelten fontos, hogy odafigyeljen a szülő arra, kiért és mennyire rajong a tini, hiszen ez könnyen veszélyessé válhat” – fogalmaz Bálint Eszter, pszichológus.

Egy nagyobb koncert lehet jutalom a jó bizonyítványért, vagy akár lehet a zsebpénz-gyűjtés célja, ezek mind pozitív kihasználásai a gyerek rajongásának.

Csak azért nem kell neki új telefont venni, mert Selena Gomeznek is olyan van, mint ahogy azért sem veszünk új telefont mert Pistikének a 8.C-ből is olyan van. Viszont az jól eshet a gyereknek, ha figyelembe vesszük, ha a kedvenc csapatának meccse van, vagy a kedvenc színészének a filmjét adják a tévében. Ebben is a mérték számít, a család többi tagjának igényei is kerüljenek meghallgatásra. Egy nagyobb koncert lehet jutalom a jó bizonyítványért, vagy akár lehet a zsebpénz-gyűjtés célja, ezek mind pozitív kihasználásai a gyerek rajongásának.” Azt azonban nehéz meghatározni, hogy hol húzódik a határ a normális és a kóros rajongás között; a pszichológus azt tanácsolja, ha kételyek merülnek fel bennünk, forduljunk szakemberhez.

A cikk folytatása az Apa magazin aktuális számában olvasható.