Amikor azt hiszed, egy békés mesét néz a gyerek

Bambi meghal, E.T. haldoklik, és Simba apja is elment. Hát mit néznek ezek a gyerekek?

Boci, boci tarka, se füle, se farka… Belegondoltál már, hogy a gyermeki mondóka mögött milyen véres tartalom rejlik? A jelenség nem csak szájról szájra él, számtalan filmben, sorozatban vagy dalban lehetnek olyan utalások, mondatok, amelyeket nem biztos, hogy egy gyerek fülébe adnánk.

Bambi, Oroszlánkirály, E.T. – gyermeteg mesék, ami túlzás nélkül milliók, milliárdok tudatába égtek bele, és alapvetően kellemes rájuk gondolni, mégis, ha más aspektusból nézzük, akár egy szigorúan korhatáros horrorba is beleillenének.

Bambi

A rajzfilm, ha úgy vesszük, a „horrormesék” alapvetése. Generációk élnek ma úgy, hogy hallották Bambi anyukájának lelövését, mai napig előttük vannak Bambi fürkésző szemei, mégis aranyos meseként emlékeznek rá. Csak óvatosan ezzel a kemény alkotással!

Némó nyomában

Ugye milyen aranyos Némó, a kis bohóchal és varázslatos tengeri világ? És az milyen volt, amikor Némó szüleit felfalta egy cápa? Legjobb, ha a film 10. perce körül ültetjük magunk mellé a gyereket.

E.T.

Steven Spielberg filmje esetében már önmagában riasztó maga az alaphelyzet: egy végtelenül csúnya idegen érkezik, földön kívülről. Mindezek ellenére, talán nem volt egy gyerek sem, aki ne imádta volna, még akkor is, miközben azt suttogja: „azt hiszem, haldoklom…” . Akár elsiklottak a mondat felett, akár nem, biztos, hogy nem aludtak a film megnézése után.

A kis hableány

A ki aranyos hableány, a cuki rákocska és számtalan bájos figura története azzal indul, hogy Ariel anyja brutálisan a tengerbe vész. Athena egy hatalmas hajóval ütközik össze, biztos, hogy elpusztult, de a rajzfilmben – a Bambihoz hasonlóan – nem látjuk a szörnyű esetet.

Végtelen történet

A fantasyk világába kalauzoló német világsiker is édes ízt hagyott a szánkban, pedig volt pár brutális jelenet, amelyek akár keserűséget is okzohattak. Például, amikor Atreyu, a főhős elveszíti a lovát. A jelenet hatásos és kemény, gyerekek számára tulajdonképpen brutális is volt, e filmre elég könnyen rá lehetett tenni a „horrormese”-bélyeget.

Óz, a csodák csodája

E film esetében azt sem tudjuk, hol kezdjük. Levágott fejek, fej nélküli boszorkány, szélhámos Óz… A film, amelyben a madárijesztő az egyik legszimpatikusabb karakter.

Tarzan (1999)

Sabor, a leopárd tesz arról, hogy ebben a mesében is legyenek hátborzongató részek. Az állat Tarzan szüleit marcangolja szét, kellemes és nyugodt kezdetet biztosítva a rajzfilmhez…

Az oroszlánkirály

Több mint 40 évvel a Bambi után a szintén világszerte sikeres Oroszlánkirály is egy erős jelenettel indított. Simba apjának, Musafának halálát már látjuk is a vásznon, sőt, magát az elpusztult állatot is, ahogy Simba próbál életjelet kicsikarni belőle… Hát van ezeknek szívük?

Jégvarázs

Anna és Elsa szülei hajóútra mennek, ami után már nem térnek vissza… Tessék, egy újabb modern kori rémtörténet! A nézők viszont zabálták.

Roger nyúl a pácban


A végére hagytuk a legkeményebbet. Az, ahogy a rajzolt és élő figurák elbánnak a gyerekek kedvenceivel, több mint brutális! Ki tudta végig nézni, ahogy a firka-cipő kimúlik, miután a főgonosz Doom egy hordóba dobta?

Olvasd el ezt is!
Még több cikk neked
Senki sem tökéletes: 11 eszméletlen szülői baki
Senki sem tökéletes: 11 eszméletlen szülői baki

Valld be nyugodtan, néha te is csinálsz ilyeneket!

Elolvasom
Apa megoldotta, hogy az összes gyereke imádjon fürdeni
Apa megoldotta, hogy az összes gyereke imádjon fürdeni

Sajátos megoldás, de ha egyszer bevált!

Elolvasom
Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista
Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista

A házimunka az életünk része, ezért szülő és gyerek egyaránt akkor jár jól, ha már egészen apró korban rászoktatjuk a leszármazottainkat néhány alapvető feladatra, például hogy...

Elolvasom

Előfizetés