Gyermekeink jövője

Forrás: www.gettyimages.com

Amikor fiatalon családalapításra gondolunk, ritkán jut eszünkbe, hogy gyermekünk nagykorúvá válása pénzügyileg megterhelő feladat. (x)

A Babakötvény ideális segítséget nyújt abban, hogy könnyebben vegyük az akadályokat.

Bárki, bármekkora összeget utalhat

2005. december 31-e után született gyermekek számára az állam 42 500 Ft életkezdési támogatást tart nyilván egy letéti számlán a Magyar Államkincstárban. De sokan nincsenek vele tisztában, hogy e számlán az induló támogatás mindössze az infláció mértékével megegyezően kamatozik, vagyis például az elmúlt évben nem gyarapodott.

Ugyanakkor ez az összeg a Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával évente +3% kamatprémiummal gazdagodik, sőt az éves befizetések mértéke alapján további állami támogatások (10%, de max. évi 6 000 Ft) gyarapítják. A számla megnyitása után a fent említett összegek automatikusan Babakötvénybe kerülnek befektetésre.

A számlára bárki bármekkora összeget átutalhat, így családtagok számára az ünnepek, a születés,- és névnapok alkalmával jelentkező ajándékproblémák egyszerűen és hasznosan megoldhatók.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

Ötezer forintért 2,3 millió?

A Kincstári Start-értékpapírszámlán gyarapodó összeghez a gyermek 18 éves korában juthat hozzá. A futamidő során felhalmozott megtakarítást a fiatal felnőtt a tanulmányok finanszírozása mellett lakhatásra, a pályakezdés megkönnyítésére vagy a gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére használhatja fel.

Ha idősebb gyermek számára akarunk takarékoskodni, tudnunk kell, hogy leghamarabb a számla megnyitása után három évvel vehető fel a megtakarítás.Számítások szerint, minden évben 3% inflációt feltételezve, havi ötezer forint befizetésével 18 éven keresztül, kb. 2,3 millió Ft takarítható meg.

Mit kell tenned, hogy ekkora összeggel vágj neki a nagybetűs életnek?

A Kincstári Start-értékpapírszámla a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatán egyszeri, személyes rendelkezés során nyitható meg, díjmentes számlavezetés és automatikus befektetési szolgáltatás mellett.

Előzetes online időpontfoglalás lehetséges a Kincstár honlapján keresztül, az ügyfélregisztráció szolgáltatás igénybevételével pedig jelentősen rövidíthető a számlanyitás ügyintézési ideje. Ezen felül a Kincstár ügyfelei ingyenes SMS szolgáltatás keretében értesítést kapnak a számlán történő jóváírásokról. A számlanyitáskor elektronikus forgalmazási csatornák használatára jogosultság igényelhető, melyek által kényelmesen, otthonról interneten (WebKincstár), okostelefonon (MobilKincstár) vagy call-center közreműködésével (TeleKincstár), telefonon keresztül is intézhetők a befektetések.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

Más a helyzet, ha már elmúlt 10 éves a gyermeked

Jó ha tudod, hogy a 2006. január 1-je előtt született gyerekek részére is nyitható Start-értékpapírszámla, de ők nem jogosultak a 42 500 Ft-os állami támogatásra, hanem a számla megnyitásakor kell induláskori összegként 25 000 Ft-ot befizetni. A teljesített befizetések után azonban a gyermek ugyanúgy jogosult a kamatokra és az éves állami támogatásra.

Összefoglalva a Babakötvény előnyei:

- bármilyen kis összegért lehet venni Babakötvényt, hiszen az alapcímlete 1 Ft

- a befizetendő összegnek nincs alsó és felső korlátja

- tetszőleges intenzitással vásárolható, amikor épp rendelkezésre áll megtakarítható összeg

- a befektetett tőke garantáltan az előző év átlagos inflációja felett 3%-kal kamatozik

- az éves befizetések után további 10%-os állami támogatás jár (évi max. 6 000 Ft)

- a Babakötvényen elért kamatjövedelem adó, illeték- és egészségügyi hozzájárulás (EHO) mentesen felvehető

- egyszerű, mivel elég egy állandó havi átutalási megbízás a befizetni szánt összegről és más dolgunk a gyermek nagykorúvá válásáig nincs vele.

További információ: www.allampapir.hu

Még több cikk neked
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?

Adunk néhány tippet, hogy a mozi igazán élmény lehessen!

Elolvasom
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka

Nem semmi lesz majd később ilyen gyerekkori fotókat visszanézni!

Elolvasom
9 dolog, amitől a leginkább félek, mióta megtudtam, hogy apa leszek
9 dolog, amitől a leginkább félek, mióta megtudtam, hogy apa leszek

"Nem titok és szerintem nem is szégyen, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyektől tartok egy kicsit, sőt, olyanok is, amikre gondolni sem akarok, mert félelemmel töltenek el."

Elolvasom

Előfizetés