A szeretet a legfontosabb a magyar apák szerint

Már nem vagyunk olyan szigorúak, inkább szeretettel oldjuk meg a problémákat - ez az egyik fő üzenete az Apa magazin kutatásának, amelyből az is kiderül, a mai apát már nem a tekintély és a szigor elve vezérli és többet marad otthon a gyerekkel.

Más lassan két hete a kezedbe veheted az Apa magazint, amit azért csinálunk, hogy a családfőknek minőségi olvasási élményt kínáljunk gyermeknevelési témákban. Fontos, hogy maximálisan releváns tartalmakat tárjunk eléd, ennek érdekében az indulás előtt alaposan kikérdeztük az apákat a gyermeknevelési szokásaikról.

„A kutatásban 1673 apa részvételével arra kerestük a választ, hogy milyenek is a 21. század magyar apái. Az eredmény alapján megdőlni látszik a régi sztereotípia, ugyanis a válaszadó férfiak a szeretetközpontúságot, az odafigyelést és a tisztességet nevezték meg legfontosabb gyermeknevelési értékként 14-14 százalék arányban, szemben a szigorúsággal (3%) és a tekintélyelvűséggel (2%)” – összegezte az eredményeket Vida Ferenc, az Apa Magazin főszerkesztője. Hozzátette, hogy a korábban legtöbbször fő döntéshozóként funkcionáló apák ma már döntő többségében párjuk tanácsát kérik gyermeknevelési kérdésekben is.

Kép

„Az Apa Magazin kutatása szerint a válaszadók 66 százaléka a gyermeknevelésben fontos döntéseket közösen hozza meg párjával és tőle kérnek legszívesebben tanácsot is. Sőt, ha az apáknak nehézségük támad szülői feladataikkal kapcsolatban, akkor azt is a párjukkal szeretik megbeszélni: a megkérdezettek 78 százaléka válaszolta ezt” – mondta el lapunk főszerkesztője. A kérdő ívet kitöltők közül mindössze 9 százalék vallotta azt, hogy előfordul, hogy néha nem ért egyet párjával a gyermeknevelési elvekben.

Kép

Az apák egyre több időt is töltenek gyermekükkel, a megkérdezettek 34 százaléka 2-4 órát foglalkozik aktívan egy átlagos hétköznapon csemetéjével, az apukák 3 százaléka pedig egész nap otthon van a kicsikkel. A programok változatosak, otthoni játék, nagyszülők meglátogatása, séta, kirándulás, tévénézés vagy játszótér - az apák kreatívak a szabadidő kihasználásában.

Kép

A felméréséből az is kiderült, hogy az apák a gyermeknevelésben a kicsikkel való együttlétet, a szeretetet és a vidámságot élvezik a legjobban, viszont a legnagyobb kihívás számukra az, hogy a munka mellett hogyan tudják megoldani, hogy minél több időt fordíthassanak családjukra. „A kutatás az anyagiakra is kiterjedt: a többség 10-50 ezer forint közötti összeget költ havonta gyermekeire, amelyből ruhákat, játékokat vásárolnak leggyakrabban és utazásokra is költenek” – tette hozzá a főszerkesztő.

Kép
Olvasd el ezt is!
Még több cikk neked
Senki sem tökéletes: 11 eszméletlen szülői baki
Senki sem tökéletes: 11 eszméletlen szülői baki

Valld be nyugodtan, néha te is csinálsz ilyeneket!

Elolvasom
Apa megoldotta, hogy az összes gyereke imádjon fürdeni
Apa megoldotta, hogy az összes gyereke imádjon fürdeni

Sajátos megoldás, de ha egyszer bevált!

Elolvasom
Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista
Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista

A házimunka az életünk része, ezért szülő és gyerek egyaránt akkor jár jól, ha már egészen apró korban rászoktatjuk a leszármazottainkat néhány alapvető feladatra, például hogy...

Elolvasom

Előfizetés