Az apa portfóliója

Megfontolt stratégia mentén stabil megtakarítási portfólió állítható össze gyermekünk valamennyi élethelyzetének kezelésére rövid, közép- és hosszú távon egyaránt. Ehhez nem kell mást tennünk, mint összeválogatni a számunkra ideális termékeket az FHB Bank megtakarítási palettájáról. (x)

Nem lehetünk eléggé előrelátóak, amikor arról van szó, hogy megtervezzük a családdal és a gyermekneveléssel felmerülő költségeink fedezetét. Tudatos stratégiával és szakértő banki csapattal azonban mindez megvalósítható. Legjobb, ha számba vesszük, hogy mely események előreláthatólag mikor következnek be, és alkalmanként milyen anyagi megterheléssel járnak. Érdemes felkészülnünk egy-egy váratlan „meglepetésre” is. Azonban akkor sem dől össze a világ, ha hirtelen több komolyabb költség merül fel egyszerre: ekkor a folyószámlahitelhez, hitelkártyához vagy személyi kölcsönhöz folyamodhatunk, az FHB Bank ezek terén is versenyképes ajánlatokkal tud szolgálni. Érdemes e hitellehetőségek fajtáit és működését előzetesen megismerni, hogy aztán jól forgathassuk saját pénzünket és a kölcsönöket.

AKÁR TÖBB HÓNAPRA ELŐRE
Amikor megtudjuk, hogy gyermekünk születik, érdemes lehet valamilyen egy éven belül felhasználható, ám közben mégis hozamot termelő megoldáshoz nyúlnunk. Mire ugyanis minden bébi-alapfelszerelést beszerzünk, az bizony komoly tétellé növi ki magát. Idősebb gyermekeknél ugyanakkor akár az iskolakezdésre, ruhatár frissítésére, sportszerek beszerzésére, komolyabb táborok befizetésére is alkalmas a legfeljebb egyéves futamidőre szóló eszköztár. Mivel hónapokban mérhető időszakról van szó, inkább alacsony kockázatú termékek jöhetnek szóba. Közülük is különösen a különböző (féléves, kamatozó, diszkont) kincstárjegyek mellett az FHB Bank forint, euró vagy dollár alapú betétei jelenthetnek megoldást, mint például az FHB Aktív Forint, FHB Pénzhozó Euró vagy az FHB Lojalitás Dollár Betét.


A MAGÁNOVITÓL A CSEREPROGRAMIG
Manapság általános, hogy valaki a gyermekét magánbölcsődébe vagy -óvodába szeretné íratni, így számukra a születéskor már érdemes a közepes, 1-3 éves futamidőre szóló termékcsaládból szemezgetni. De szintén ez az időtáv ajánlott, ha már az általános iskola vége felé tervezzük, hogy a középiskola harmadik-negyedik évében valamilyen külföldi csereprogramra szeretnénk küldeni szemünk fényét. Ilyen tervek megvalósításához gondolkozhatunk mérsékelt rizikó felvállalásával például euró befektetésekben (lásd FHB 2018 Euró Kamathalmozó Kötvény), vagy választhatunk több állampapír és befektetési alap közül is, mint például a Takarék FHB Euró Ingatlan Alapok Alapja vagy a Takarék FHB Rövid Kötvény Befektetési Alap. A közepes kockázatot vállalók számára a kötvényalapok jelenthetnek opciót.


SZALADJUNK ELŐRE AZ IDŐBEN!
Muszáj azonban 3 évet meghaladó távlatban is felvázolnunk, hogy mit akarunk elérni megtakarított pénzünkkel, hiszen a lakásigények, majd a költséges egyetemi tanulmányok is hamarabb napirendre kerülnek, mint gondolnánk, néhány évre rá pedig az esküvő, illetve az unokák segítése válhat aktuálissá. A hosszú távú stratégiában minden fajta kockázatú elemnek helye van, hiszen több idő marad az esetleges veszteségek kiküszöbölésére. Az állami támogatással megtoldott lakás-előtakarékossági programot érdemes lehet megfontolni, de a biztonsági taktika szerves részét képezheti FHB Jelzáloglevél vásárlása is. A közepestől az egészen magas kockázatig terjedő spektrumban többek között részvények, valamint az FHB Banknál elérhető származtatott alapok is ajánlhatók. Ha már a hosszabb időtávú befektetéseknél tartunk, ennek része az adóoptimalizálás is, melyben elengedhetetlen a tartós befektetési betétszámla (TBSZ) szerepe. A lakossági bankszámla mellett nyitható, számlavezetési díj nélkül fenntartható számlán tárolt befektetések kamatadó és eho-mentesek, amennyiben a befizetés évét követően legalább 5 évig nem vesszük ki a pénzünket. Az elhelyezett pénz fejében 6 és 12 hónapos futamidővel FHB Adóelőny Betét köthető le. Az értékpapíros TBSZ-en pedig változatos portfólió építhető fel ugyanerre az időtávra. Szintén a rendszeres megtakarítást segítik elő az FHB takarékszámlái. Az életkoronként eltérő igényeket kielégítő FHB Standard, Ifjúsági és Nyugdíjas Takarékszámla akár 0 Ft számlavezetési díjjal nyújt lehetőséget, hogy tetszőleges havi összegeket tegyünk félre, továbbá a legalább 2 évig folyamatosan megtakarítókat Hűségbónusszal jutalmazza a Bank.

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül ajánlattételnek, befektetési vagy adótanácsadásnak. A részletekért és a feltételekért látogasson el a www.fhb.hu oldalra vagy keresse fel a szakértőket az FHB Bank fiókjaiban!

Még több cikk neked
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?

Adunk néhány tippet, hogy a mozi igazán élmény lehessen!

Elolvasom
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka

Nem semmi lesz majd később ilyen gyerekkori fotókat visszanézni!

Elolvasom
9 dolog, amitől a leginkább félek, mióta megtudtam, hogy apa leszek
9 dolog, amitől a leginkább félek, mióta megtudtam, hogy apa leszek

"Nem titok és szerintem nem is szégyen, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyektől tartok egy kicsit, sőt, olyanok is, amikre gondolni sem akarok, mert félelemmel töltenek el."

Elolvasom

Előfizetés