Ha egyedül neveled a gyereket, kevésbé leszel depressziós?

A fiatal, 25 év körüli férfiak majdnem háromnegyede küzd depresszióval az apává válás első öt évében.

A Pediatrics szakmai magazinban megjelent tanulmány szerint azok az apák, akik párkapcsolatban élnek, tehát nem egyedül nevelik a gyermeküket, hajlamosabbak a depresszió egyes tüneteit produkálni, mint azok, akik egyedül látják el a szülői feladatokat. A „kispapa depresszió” meg is szűnhet, de azért érdemes foglalkozni vele. Önmagában az apává válás még nem hozza magával a tüneteket, de elősegítheti azok előfordulását. A gyermekes korszak beköszöntével kevesebb alvás és fáradtság vár az apára, ezek pedig köztudottan depresszióhoz vezethetnek.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

Az is rontja a férfi kedvét, hogy tulajdonképpen a második helyre szorul a fontossági sorrendben, az anya és a gyermek intim kapcsolatából pedig kizárva érzi magát, de a szabadság megvonása is elősegítheti a tünetek kialakulását. A tanulmány szerint a fiatal férfiak hajlamosabbak a betegségre, vagy legalábbis a tüneteinek egyikére, a 25 év körüliek 68 százaléka küzd ezzel.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

Ez is baj, de az is, hogy a depressziós tünetek később meglátszódnak a gyerekkel a való foglalkozáson. Az apa kedvtelen, kevesebbet játszik és olvas a kicsivel. A tanulmányt szerző Dr. Craig Garfield szerint ezért az anyáknak bármennyire is megterhelő és időt igénylő a babával való foglalkozás, a férfiakon is rajta kell tartani a szemüket.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

A Northwestern Egyetem professzora szerint a nőknek rá kell jönniük, hogy ezzel közvetve a baba fejlődését segítik, hisz a boldog apa többet tud foglalkozni a gyerekével. Ahogy idősödik a férfi, egyre felkészültebb, bár a baba új kihívások elé állítja, a fenti tüneteket kezelni tudja, ha némi tapasztalat áll mögötte, így kisebb az esélye a depresszióra.

Olvasd el ezt is!
Még több cikk neked
Senki sem tökéletes: 11 eszméletlen szülői baki
Senki sem tökéletes: 11 eszméletlen szülői baki

Valld be nyugodtan, néha te is csinálsz ilyeneket!

Elolvasom
Apa megoldotta, hogy az összes gyereke imádjon fürdeni
Apa megoldotta, hogy az összes gyereke imádjon fürdeni

Sajátos megoldás, de ha egyszer bevált!

Elolvasom
Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista
Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista

A házimunka az életünk része, ezért szülő és gyerek egyaránt akkor jár jól, ha már egészen apró korban rászoktatjuk a leszármazottainkat néhány alapvető feladatra, például hogy...

Elolvasom

Előfizetés