Hogyan segíthetsz a gyerekednek a tanulásban?

Forrás: www.gettyimages.com

Egy apa számos módon tud tenni gyermekei jobb iskolai teljesítményéért, mutatunk tíz tippet!

A gyerekek sokkal jobb tanulmány eredményeket érnek el, ha a szülők foglalkoznak velük az otthoni tanulás közben, vagy legalábbis biztosítják a megfelelő körülményeket. Sokan azt mondják: "Nem tanulja meg a gyerek, ha segítek neki" - de ez nem teljesen így van. Léteznek olyan praktikák, amelyekkel épp hogy elmélyíthetjük a tudást, ráadásul mi is jobban képbe kerülünk, mi is jár a gyerekünk fejében.


1. Ismerd a tanárt!
Nem kell sörözönöd menned az oktatóval, de tisztában kell lenned vele, mit vár el és hogyan. Minden tanár más és más, beszélgess a gyerekeddel és adj iránymutatást, hogy mire helyezze a hangsúlyt, milyen szellemben oldja meg a feladatot.


2. Teremtsd meg a körülményeket!
A lányod/fiad kedvét már néha az is elveszi a tanulástól, hogy "neki kell állni", meg kell keresni az eszközöket stb.. Segíts neki! Készítsd ki a vonalzót, tollat, szótárt, bármit, ami a gyereknek kell. Ha a hatás nem is bombasztikus, pár fokkal könnyebben áll neki a házi feladatnak.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

3. Találd meg a megfelelő időt!
Sokat segítesz a gyereknek, ha nem határozod meg, mikor kell tanulnia. Persze ezt ne rá hagyd, mert könnyen elfolyhat az idő, figyeld meg, mikor tud jobban tanulni. Vacsora előtt vagy után? Matekkal kezdjen vagy irodalommal? Figyelj ezekre, és már jobb eredmények születnek.


4. Készítsetek együtt tervet!
Ülj le vele, készítsetek tanulási tervet, de ő irányítson. Éreztesd, hogy ő a főnök, igazából rajta múlik, mikor tanul. Sokkal könnyebben áll neki a házi feladatnak, ha azt érzi, ő dönti, döntötte el, mikor álljon neki.


5. Iktasd ki a zavaró tényezőket!
Biztosítsd a nyugodt légkört a tanuláshoz, te is tudod, a "nem tudtam tanulni"-kifogást elég kreatívan használják fel a gyerekek! A párod ne épp tanulás közben porszívózzon, te se flexelj, és a tévének sem kell olyan hangosnak lennie ekkor.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

6. Motiválj!
Érdeklődj a feladatokról, tesztekről, aztán bátorítsd, hogy még te is megtudtad csinálni! Éreztesd, hogy hozzád bármikor lehet tanácsért fordulni, megnyugtató tény, hogy, ha bármilyen probléma van, apa segíteni tud.

7. Bizonyosodj meg, hogy valóban elvégzik a feladatukat
A szülő segíthet irányítani a folyamatokat, megteremteni a nyugodt légkört, de a tanulás a gyerek dolga, az ő érdeke. Nem kell rendőri szigorral cselekedni, lazán, baráti módon érdeklődni, neked is megvolt a meló?

Kép
forrás: www.gettyimages.com

8. Mutass példát!
Olvass, tanulj, informálódj, a gyerek sokkal aktívabban foglalkozik bármivel, ha látja, hogy te is csinálod. Hogy őszinte a gesztus vagy csak a gyerek miatt van, mindegy is.

9. Dicsérd!
Nincs olyan gyerek, aki legalább egy feladatot ne oldana meg jól. Vedd észre az apró pozitívumokat, emeld ki és dicsérd meg a gyermeked! Ha jó tanuló, könnyű dolgod van, ha viszont rossz, ezzel jobbá válhat!

10. Hozz példát!
A gyerekek sokszor elvesztik a kedvüket, hisz nem lehet látni előre, milyen eredménye is lesz a sok magolásnak. Vásárolj, számolj vele, bizonyítsd, hogy a matekra szükség van, fordítsd le neki kedvenc énekese szövegét, hogy motiváld az angol tanulásra, vagy pár pofonegyszerű példával szemléltesd a fizikát a mindennapi életben.

Még több cikk neked
Téli olimpia a nappaliban: 3 klassz játékötlet
Téli olimpia a nappaliban: 3 klassz játékötlet

Gyorskorcsolya a konyhában? Síugrás a nappaliban? Miért is ne!

Elolvasom
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?

Adunk néhány tippet, hogy a mozi igazán élmény lehessen!

Elolvasom
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka

Nem semmi lesz majd később ilyen gyerekkori fotókat visszanézni!

Elolvasom

Előfizetés