Öt ok, hogy miért ne ítéld el a gyereked, ha okos telefonon lóg...

Forrás: www.gettyimages.com

...és még öt, hogy miért igen.

1. Tisztában van vele, mekkora érték lapul a zsebében
Néha elejti, néha kiesik, de nagyon is jól tudja, mekkora értéket képvisel a telefonja. Ha még nem is tudja forintosítani, amikor nincs nála, úgy érzi, mintha a világból zárnák ki.

2. Úgy érzi, maga oldja meg a dolgait, befolyása van rá
Zenét vagy filmet tölt le, találkozókat beszél meg, híreket olvas, mindezt úgy, hogy csak az okos telefonját használja. Az az érzése, hogy szó szerint a saját kezében van a döntés, ami igenis felelősségre neveli a gyereket.

3. Nem hiszed el, de tanul!
A mai gyerekek majdnem minden tartalmat az okos telefonjukon keresztül fogyasztanak, így a híreket, információkat is. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb gyerek informatikai tudása ma már köröket ver szülők ismereteire.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

4. Kitárul a világ
Ezt nem nagyon kell magyarázni, "minden ott van a neten", így a telefonon is, még azok az információk is eljutnak hozzá, amelyeket nem is akart látni. Megosztások, bannerek, kapcsolt cikkek - mind-mind szélesítik a tudását.

5.Lépést tart a fejlődéssel
Ami neked bonyolult ikonok, számok és applikációk, az a gyerekednek már rutinmunka, természetes nyelv. A mai digitális világban pedig szinte kötelező okos telefonon felnőni.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

Ezért ne ítéld el, de ez még nem azt jelenti, hogy ne kellene közbeavatkoznod a "zombivá válás" felé vezető úton!

1. Messzebbre kerül a valós, személyes kommunikációtól
Ha tud chatelni, nem ragaszkodik az élő találkozáshoz, ha tinderezik, nem megy buliba ismerkedni. Nem foglalnánk állást, melyik eredményesebb, de az tény, hogy számos nonverbális jelet nem érzékel, nem látja a reakciókat, sokkal szárazabb a kommunikációja.

2. Eltereli a figyelmét a házi feladatról, A tanárok nem szeretik
Miért tanulna, ha ott a Candy Crush? Miért olvasna Kosztolányit, ha épp lejött egy jó film? Sajnos, nehéz megértetni velük, hogy tanulni muszáj... Ha az iskolában, órán pötyög a telefonján, akkor még a tanár haragját is magára vonja

Kép
forrás: www.gettyimages.com

3. Rövidülnek a mondatok, egyszerűsödik a beszéd
Nemtod? Pill és jövök! Értjük a mondatot, tudunk is "így" válaszolni, és nem is vagyunk nyelvtanilag kockák, de azt tény, hogy a nyelvnek (bármelyikről is legyen szó) nem használ az a kommunikáció, hisz nem új szavak teremtődnek, csak a beszédet "ússzák meg".

4. Veszélyes használni közlekedés közben, szűkül a világ
Igen, azt írtuk, hogy tágul a világ, de szűkül is egyben. Amekkora lehetőséget kínál a virtuális világ, annyira vonzza el figyelmet a kézzel fogható valóságtól. És az okos telefonba merülő gyerek az akadályokat sem látja, ön és közveszélyes amikor az utcán közlekedik.

5. A függés nem jó, bármiről is legyen szó.
Ahogy látható, az okos telefon mellett szónak érvek pro és kontra is, de, ha addikcióvá válik, már nehezebb érvelni a hasznossága mellett. Mindent csak mértékkel! Ez igaz a fiatalok okos telefon használatára is.

Még több cikk neked
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?

Adunk néhány tippet, hogy a mozi igazán élmény lehessen!

Elolvasom
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka

Nem semmi lesz majd később ilyen gyerekkori fotókat visszanézni!

Elolvasom
9 dolog, amitől a leginkább félek, mióta megtudtam, hogy apa leszek
9 dolog, amitől a leginkább félek, mióta megtudtam, hogy apa leszek

"Nem titok és szerintem nem is szégyen, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyektől tartok egy kicsit, sőt, olyanok is, amikre gondolni sem akarok, mert félelemmel töltenek el."

Elolvasom

Előfizetés