Az apák többet tanítják a gyermekeiket, mint az anyák?

Forrás: www.gettyimages.com

A digitális nevelés területén mindenképpen - áll egy kutatásban.

A számítógépek és az internet léte új kihívások elé állította a szülőket. Vajon mennyire kell belefolyni az oktatásba? Mit kell tanítani és mit tud a gyerek magától? A Kaspersky Lab a Masaryk Egyetem professzorával, David Smahel-lel együttműködve épp ezt a problémakört vizsgálta. A kutatásuk során számos szülőt kérdeztek meg, hogy hogyan kezelik a gyerekek korai számítógép- és internet-használatából eredő kihívásokat.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

A legtöbb szülő arról számolt be, hogy a gyerekük már magától sajátítja el a tudást, és minél idősebb, annál kevesebb segítség kell neki. A Kaspersky Lab vizsgálata szerint az apák nagyobb százalékban tanítják gyermekeiket, mint az anyák (60%/40%). A különbség még szignifikánsabb, ha a biztonsági oldalát nézzük, az apák 66, míg az anyák 49 százaléka gondoskodik az eszközök védettségéről. A családfők többet is beszélgetnek ezekről a dolgokról, mint a gyengébbik nem tagjai (44/35 %).

Kép
forrás: www.gettyimages.com

Értelemszerűen, minél kisebb a gyermek, annál több szülői felügyeletet igénye e téren is. A 0-6 éves korosztály 25%-a, a 7-10 évesek egyharmada szülői felügyelettel internetezik, de a 11-13 és a 14-17 éveseknél már magas arányú (65% és 88%) az önálló számítógép használat.

"Európában manapság szinte minden gyermek bizonyos életkortól már használ internetre csatlakoztatott digitális eszközt, ami azt jelenti, a szülőknek szükségszerűen muszáj foglalkozniuk a nevelés új aspektusaival is, mint például a digitális oktatással. Ha megnézzük a kutatási eredményeket, azt látjuk, hogy óriási különbségek vannak a különböző korú gyerekek internet-használata között, valamint látványos a digitális nevelés folyamatos alakulása, ahogy a gyerek nő. Az idősebb gyerekek nagyobb teret kapnak a számítógépes eszközök használatában és a szülők néha a gyerekek tudására ámaszkodnak, ami nem mindig tökéletes, ráadásul ezzel súlyos kockázatnak teszik ki a kiskorúakat. Ezért az egyik legégetőbb kérdés ma a gyermekek online biztonságának megteremtése." - nyilatkozta David Smahel professzor a Masaryk Egyetemen.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

A Kaspersky Lab az alábbiakat javasolja gyerekeinek biztonságának védelmében:

Személyes adatok védelme: Tanítsd meg a gyereked a személyes adatok védelmének fontosságára. Győződj meg arról, hogy gyereked nem osztja meg közösségi felületeken saját és más jelszavát, telefonszámát, címét, és nem tölt fel fényképet mások engedélye nélkül.

Tudatos böngészés: Néha közvetlen ismerőstől vagy rokontól érkezhet veszélyes link, ezért kiemelten fontos, hogy megbízható oldalakon böngésszünk. Tájékoztasd a gyereked a számítógépes vírusokról és azok következményeiről.

Szülői kontroll: Telepíts szülői felügyelet funkcióval ellátott szoftvert, ezáltal egyszerre véded a gyermeked és számítógéped a kéretlen behatolástól.

Adatok: A Kaspersky Lab “Digitális Nevelés: az apák szerepe kulcsfontosságú a gyerekek digitális életében" kutatása

Még több cikk neked
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?

Adunk néhány tippet, hogy a mozi igazán élmény lehessen!

Elolvasom
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka

Nem semmi lesz majd később ilyen gyerekkori fotókat visszanézni!

Elolvasom
9 dolog, amitől a leginkább félek, mióta megtudtam, hogy apa leszek
9 dolog, amitől a leginkább félek, mióta megtudtam, hogy apa leszek

"Nem titok és szerintem nem is szégyen, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyektől tartok egy kicsit, sőt, olyanok is, amikre gondolni sem akarok, mert félelemmel töltenek el."

Elolvasom

Előfizetés