Áldás és átok: a lépcső

Forrás: www.gettyimages.com

Egy kutatás szerint minden tizedik gyermek szenved valamilyen sérülést az otthoni lépcsőzések során.

A legnépszerűbb home videók azok, amelyekben a gyerek csetlik-botlik a szobában. A szülők vagy a káröröm vagy a megannyi emlék miatt fogják a hasukat, nem aggódják túl, a gyerek valahogy mindig felkel. Ennek ellenére a rizikófaktorokat muszáj kiiktatni, hogy egy chaplini jelenet nem forduljon át drámába.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

A lépcső egy olyan veszélyforrás, amely elől nagyon nehéz kitérni. Emlékezz vissza, mennyire megnő a vérnyomdásod, ha a pici gyermeked elkezdi rátenni lábait/kezeit a fokokra. Az aggodalom oka az, hogy sokszor csak egy hajszálon múlik, hogy vicces bukfenc vagy sérülés lesz a lépcsőzésből.

Az ohiói Országos Gyermekkórház tanulmánya szerint az Egyesült Államokban például az öt éven aluli gyermekek körében a lépcsős balesetek 3 százaléka után kórházba is kerül a kicsi, többnyire fej vagy nyaksérülés után. A 1 éven aluli gyermekek esetében már 35 százalékról beszélünk! A kutatás készítője, Dr. Gary A. Smith elmondta, 1999 és 2008 között közel egymillió gyerek lépcsőzési „szokásait” vizsgálták, ezek 10 százaléka végződött sérüléssel.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

Egy másik, a Journal Academic Pediatrics által készített kutatás szerit 1990 és 2010 között összesen 37 673 ilyesfajta sérülést regisztráltak Amerikában a 7 éven aluli gyermekek körében. A jó hír az, hogy mindkét kutatás javuló tendenciákról számol be. Bármennyire is tudatosabbak a szülők, folyamatosan foglalkozni kell ezzel a problémával is, míg a gyermekünk maga nem ismeri fel a lépcsőzés jelentette veszélyeket.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

Többféle megoldás létezik, az emeleten és az alsó szinten is bevett eszköz már a rácsos ajtó, ami megakadályozza, hogy baba szabadon flangáljon. Szükséges ellenőrizni, hogy a korlátok és a fokok is stabilak, nem billegnek és az sem árt, ha nem csúszik a lépcső. Ezek az óvintézkedések sokat segítenek, de a teljes biztonsághoz kell a szülői kéz, ami segít a fel/lejutásban. Erre mindig ügyelj, ne csak statisztálj a lépcsőzéshez.

Még több cikk neked
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?

Adunk néhány tippet, hogy a mozi igazán élmény lehessen!

Elolvasom
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka

Nem semmi lesz majd később ilyen gyerekkori fotókat visszanézni!

Elolvasom
9 dolog, amitől a leginkább félek, mióta megtudtam, hogy apa leszek
9 dolog, amitől a leginkább félek, mióta megtudtam, hogy apa leszek

"Nem titok és szerintem nem is szégyen, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyektől tartok egy kicsit, sőt, olyanok is, amikre gondolni sem akarok, mert félelemmel töltenek el."

Elolvasom

Előfizetés