Ez dönti el, hogy mi lesz a baba első szava

Nem, nem az, ha sokat ismételgetünk valamit. Legalábbis egy kutatás szerint.

Anya? Apa? Baba? Mit mond majd a picink, amikor az első szó a szájára jön? Sok szülő meg van győződve róla, hogy a "mantrázás" vezet célra, azaz, ha minél többször ismétel egy szót, majd visszahallja. Van benne valami, de nem ilyen egyszerű a történet.
Az Indiana Egyetem egyik friss kutatása szerint inkább a vizuális ingerek hatnak a gyerekre. Ha például a baba sokszor látja az apukáját, előbb mondja ki az "apa" szót, mintha ezt ismételnénk neki.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

Az egyetem munkatársai vizsgálataik során kamerákat rögzítettek több baba fején, hogy megnézzék, mi is vezeti a tekintetüket. A picik elég keveset láttak a világból, ahogy a babák általában. A kutatók szerint a gyermekek pont ezért nagyon is megjegyzik azt a valakit/valamit, amit érzékelni tudnak, és ez lesz először a "beszédtéma". Ebben a korai beszédfejlődési szakaszban tehát, ha a gyerek minél többet lát egy tárgyat vagy személyt, annál könnyebben kapcsolja majd össze egy szóval.
Mutassunk tehát minél többet magunkból, ezzel több időt töltünk együtt, és talán elbüszkélkedhetünk, hogy minket nevezett meg először.

A kutatás ITT érhető el.

Még több cikk neked
Senki sem tökéletes: 11 eszméletlen szülői baki
Senki sem tökéletes: 11 eszméletlen szülői baki

Valld be nyugodtan, néha te is csinálsz ilyeneket!

Elolvasom
Apa megoldotta, hogy az összes gyereke imádjon fürdeni
Apa megoldotta, hogy az összes gyereke imádjon fürdeni

Sajátos megoldás, de ha egyszer bevált!

Elolvasom
Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista
Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista

A házimunka az életünk része, ezért szülő és gyerek egyaránt akkor jár jól, ha már egészen apró korban rászoktatjuk a leszármazottainkat néhány alapvető feladatra, például hogy...

Elolvasom

Előfizetés