Ez dönti el, hogy mi lesz a baba első szava

Forrás: www.gettyimages.com

Nem, nem az, ha sokat ismételgetünk valamit. Legalábbis egy kutatás szerint.

Anya? Apa? Baba? Mit mond majd a picink, amikor az első szó a szájára jön? Sok szülő meg van győződve róla, hogy a "mantrázás" vezet célra, azaz, ha minél többször ismétel egy szót, majd visszahallja. Van benne valami, de nem ilyen egyszerű a történet.
Az Indiana Egyetem egyik friss kutatása szerint inkább a vizuális ingerek hatnak a gyerekre. Ha például a baba sokszor látja az apukáját, előbb mondja ki az "apa" szót, mintha ezt ismételnénk neki.

Kép
forrás: www.gettyimages.com

Az egyetem munkatársai vizsgálataik során kamerákat rögzítettek több baba fején, hogy megnézzék, mi is vezeti a tekintetüket. A picik elég keveset láttak a világból, ahogy a babák általában. A kutatók szerint a gyermekek pont ezért nagyon is megjegyzik azt a valakit/valamit, amit érzékelni tudnak, és ez lesz először a "beszédtéma". Ebben a korai beszédfejlődési szakaszban tehát, ha a gyerek minél többet lát egy tárgyat vagy személyt, annál könnyebben kapcsolja majd össze egy szóval.
Mutassunk tehát minél többet magunkból, ezzel több időt töltünk együtt, és talán elbüszkélkedhetünk, hogy minket nevezett meg először.

A kutatás ITT érhető el.

Még több cikk neked
Utolsó hétvégéjére készül idén a Gyerek Sziget
Utolsó hétvégéjére készül idén a Gyerek Sziget

Jjúnius 23-24-én érdemes kinézni a Hajógyári-szigetre és elmerülni a seregnyi ingyenes programban.

Elolvasom
Ez a hétvége az apukák ünnepe lesz a Gyerek Szigeten
Ez a hétvége az apukák ünnepe lesz a Gyerek Szigeten

A Gyerek Sziget harmadik hétvégéjén az apukáknak kedveskednek a szervezők, csupa apa-gyerek programmal:

Elolvasom
9 jel, hogy gyermekednek a digitális szakmában a helye
9 jel, hogy gyermekednek a digitális szakmában a helye

Legyen fiú vagy lány, 2 vagy 12 éves, ha az alábbi jelekkel találkozol, nem kizárt, hogy gyermeked egy nap programozó, webfejlesztő, szoftverfejlesztő, vagy más hasonló, IT területen dolgozó szakember lesz. És valószínűleg nagyon jó is!

Elolvasom

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem