7 elengedhetetlen dolog, amit egy mai apa meg kell tanítson a fiának

Forrás: pixabay

A későbbi boldogulásához is elengedhetetlen dolgok ezek...

Egészen kicsi kortól a felnőtté válásig, szinte létfontosságú, hogy fiú gyermekünk előtt legyen egy egészséges apakép. (Ez természetesen a lányok esetében is elengedhetetlen, és ezt a témát is igyekszünk majd körül járni más aspektusokból is a későbbiekben.) Apa ugyanis nem csak a védelmező, az erős, a karakteres, az irányt mutató, esetleg a családfenntartó mintákat kell erősítse a kicsiben, hanem rengeteg más dolgot is, ami kiemelkedő szerepet kap a gyermek személyiségfejlődésében. Apának meg kell mutatnia a gyengébb és gyengédebb oldalát, értékeit is ahhoz, hogy a kölyöknek kerek egész elgondolásai lehessenek arról, milyennek is kell lennie egy férfinak. Ezt persze minden apuka a saját világképének és értékrendjének megfelelően, más és más eszközöket felvonultatva igyekszik elérni a fiánál, és ez így is van jól a gyakorlatban. Mi most arról gondolkoztunk el egy kicsit, hogy szerintünk mi az a tudás, melyek azok a képességek, amelyeket mindenképpen szeretnénk átadni a fiainknak, hogy minél könnyebben boldogulhassnak az élet szerteágazó területein.

#1 Megértetni vele, hogy miért fontos, hogy nem csak nyerni, de veszíteni is tudni kell.

Megmutatni neki, hogy sokszor az is elég, ha kivesszük a részünket valamiből, hogy valamilyen jó cél érdekében „versenyzünk”, legyen az akár fizikai, akár szellemi képességeinken nyugvó dolog. Megértetni vele, hogy a vereség nem feltétlenül rossz dolog, hogy miként lehet egy ilyen szituációból felállni, újrakezdeni, és hogyan tudunk a kudarcainkra építeni.

#2 Hogy miként illik bánni a nőkkel

Ezalatt nem csak az etikett szabályokat értjük természetesen, hanem a mindennapos dolgokat is. Láttatni kell vele a férfi-nő közti szeretetnyelvet, az egymáshoz való közeledést, kötődést, kedveskedést is.

Kép
forrás: pixabay

#3 Leülni és beszélgetni a szerelemről, mint férfi a férfival

Felkészíteni arra, hogy lesznek az életében hosszabb és rövidebb szerelmek, jobb és rosszabb periódusok. Beszélgetni vele a kötődés fontosságáról, és persze a testiségről is, amint úgy érezzük, eljött az ideje.

#4 Megtanítani neki, hogyan álljon ki magáért

Fel kell vértezni egy olyan eszköztárral, amelyet bármikor elő tud rántani annak érdekében, hogy érvényre juttathassa az akaratát, hogy meg tudja másokkal osztani a gondolatait, hogy nyitott legyen a kompromisszumokra, vagy hogy képes legyen kulturált körülmények között vállalni egy konfliktust. Fontos dicsérni a képességeit, láttatni a valós értékeit, amelyekkel egyre táplálhatjuk az önbizalmát.

#5 Segíteni neki, hogy saját képe alakulhasson ki a világról

Irányt mutatni számára, de nem ráerőltetni a saját gondolatainkat, elképzeléseinket a világról. Hagyni, hogy ő magának fedezzen fel, a saját bőrén tapasztalhasson meg dolgokat; de ha segítséget kér, mindig ott lenni a háttérben.

Kép
forrás: pixabay

#6 Megtanítani neki azokat a trükköket, amikre magunktól jöttünk rá

Olyasmire gondolunk, amikre az évek során már saját technikát, metódust fejlesztettünk ki, olyan dolgokra, amelyekről úgy érezzük, hogy szívesen átadnánk neki életünk folyamán. Lehet ez egy jól bejáratott pecázási, vagy tűzrakási technika, de akár az is, hogy megtanítjuk neki nagyapánk híres kolbász receptjét.

#7 Hozzáállásunkat a házimunka kérdéséhez

Mivel a kölyök már egészen kiskora óta minket másol, így pontosan úgy fog a későbbiekben viselkedni, ahogy azt tőlünk eltanulta. Tehát ha például mi magunk is szeretettel és élvezettel főzünk a családunkra, - akár csak egy-egy grillezés alkalmával-, azt fogja megtanulni, hogy nem csak anya, vagy a nagymama főz a családban, hanem ez apának sem okoz gondot. Mi szívesen erősítjük ezeket az értékeket is a fiainkban, hiszen minél többet lát, tud, tapasztal, annál értékesebb személyiséggé válik majd ezáltal.

Még több cikk neked
Kire ütött ez a gyerek: Szabó Győző most mindent visszakap kisfiától, amit valaha ebben az életben elkövetett - VIDEÓ
Kire ütött ez a gyerek: Szabó Győző most mindent visszakap kisfiától, amit valaha ebben az életben elkövetett - VIDEÓ

Szabó Győző két gyerek büszke édesapja: egy 21 éves nagylányé és egy 7 éves kisfiúé. Az Apa Magazin legújabb számának címlapfotózásán fiával, Misivel pózólt - mi pedig két póz közt kifaggatuk őt a gyerekneveléssel kapcsolatos tapasztalatairól.

Elolvasom
Itt a tavasz, vele együtt az Apa magazin legfrissebb száma.
Itt a tavasz, vele együtt az Apa magazin legfrissebb száma.

Ezúttal is főszerkesztőnk, Vida Ferenc szedte össze öt kedvenc cikkét a lapból. Popeye, gasztroapák és vloggerek minden mennyiségben.

Elolvasom
Jobban kell neki a figyelmed, mint gondolnád! 3 fontos szokás, amit vezess be annak érdekében, hogy meg is kapja!
Jobban kell neki a figyelmed, mint gondolnád! 3 fontos szokás, amit vezess be annak érdekében, hogy meg is kapja!

„Apa, apa, apa! Figyelsz te rám egyáltalán?”

Elolvasom

Előfizetés