Amikor anya nincs otthon...

Forrás: Getty Images

Gondolatok az első alkalomról, amikor csak apa vigyáz a kicsire...

Amikor anya először vett ki pár óra „szabit” és egyedül maradtam a kisbabánkkal, hát nem fogom szépíteni: volt egy kis pánik. Na nem olyan, hogy azt sem tudtam mit csináljak, inkább csak egy jól betakargatott félelem az ismeretlentől és a gondolattól, hogy egyedül vagyok, tehát mindent egyedül is kell megoldanom. Nem tudtam mire számítsak. Nem tudtam lesz-e sírás, üvöltés, számomra dekódolhatatlan kérések, amiket a kicsi most csak felém intéz.

Kép
forrás: getty

Persze volt is lecsempült szájjal pityergés, aztán meg üvöltés is. Volt pelus csere, szembe pisilés, csuklás és kacagás, aztán az ismeretlen hangoktól némi hüppögés. Az első komoly sírásnál úgy éreztem, elvesztem: és ahogy a baba figyelte megrettent ábrázatomat, egyre csak arra tudtam gondolni, „minden bizonnyal az jár a fejében, hogy nem én kellek, hanem a jóval lágyabb, szebb, kedvesebb, tündéri teremtés...az anyukája”.

Kép
forrás: getty

De sikerült megnyugtatnom. Felvettem, duruzsoltam, énekeltem (már amennyire a dörmögést annak nevezném), a fülébe. Ringattam, megmutattam neki az otthonunk színeit. Közben észrevettem, hogy ez engem is megnyugtat. És ha engem megnyugtat, talán a baba is megérzi. Kis idő múltán a félelmem mintha soha nem is lett volna: úgy éreztem, én erre születtem. Felszívtam magam, és képzeletben már a hátamra csaptam a szuperapa palástot. Aztán hazaért anya, egy békés, nyugodt apa és egy alvó baba látványára: ekkor némán tovább nőtt köztünk a bizalom.

Kép
forrás: getty

Azóta, amikor anya nincs otthon már csak a jó érzés van bennem: egy percig sem aggódom. Megtanultam mindent, amire csak szükségem lehet. Na jó, majdnem mindent. Ismerem a gyerekünk minden apró rezzenését, élvezem, hogy vannak közös pillanataink, amiket csak én láthatok.

Azóta anyát is mintha jobban érteném...még ha nem is szól, hogy fáradt, vagy gondterhelt, én megérzem.

Egy ideje anyának is kötelező a heti kimenő. Nem ő kérte, én akartam. Nem csak mert anya megérdemli a pihenőt, hanem mert mikor egyedül vagyok a kicsinkkel, új csodákat látok. Nekem ez az apa-idő.

Még több cikk neked
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?

Adunk néhány tippet, hogy a mozi igazán élmény lehessen!

Elolvasom
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka

Nem semmi lesz majd később ilyen gyerekkori fotókat visszanézni!

Elolvasom
9 dolog, amitől a leginkább félek, mióta megtudtam, hogy apa leszek
9 dolog, amitől a leginkább félek, mióta megtudtam, hogy apa leszek

"Nem titok és szerintem nem is szégyen, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyektől tartok egy kicsit, sőt, olyanok is, amikre gondolni sem akarok, mert félelemmel töltenek el."

Elolvasom

Előfizetés