A név kötelez? Avagy akarod-e, hogy a te keresztnevedet kapja a fiad?

Forrás: Getty Images

A te választásod, vagy családi hagyomány? Hogy is van akkor ez?

Van egy jóbarátom, Oszkár, akiről mindig is azt gondoltam, hogy igazán jól csengő kis nevet adtak neki a szülei. Amikor egyszer rákérdeztem, hogy tudja-e honnan jött ez a ma már talán nem túl gyakori keresztnév, hamar rávágta, hogy náluk a családban ez bizony hagyomány. Állítólag már legalább 10 generációra visszamenőleg minden első szülött fiú ezt a nevet kapja náluk a családban, és eddig még mindenki szerette, s büszkén is viselte.

El sem tudtam volna képzelni, hogy épp én szakítsam meg ezt a számomra igazán sokat jelentő kört, így amikor 5 éve megszületett az első kisfiam, nem is volt kérdés, hogy milyen nevet kap.

- válaszolja barátom a kérdésemre, hogy volt-e szó másik névről a felesége és ő közte
Kép
forrás: getty

Oszkár azt mondja, hogy a felesége is kimondottan jóban van ezzel a névvel, és neki is tetszett az ötlet, hogy tovább vigyék a családi hagyományt. A második kisfiuk nevét már jobban mérlegelték, de esetében is egy felmenő nevét választották a szülők, ezúttal a feleség édesapjáét, méghozzá második keresztnévnek.

Kép
forrás: getty

Van egy másik barátom, Dezső, aki ennyire már nincs jóban a nevével, holott náluk nagyjából ugyanez a helyzet: az ükapjáig visszamenőleg minden első szülött férfi ezt a nevet kapta. Azt mondja, ha valaha is fia fog születni, hagyomány ide, vagy oda, ő valami modernebb keresztnevet szán a gyerekének. Végülis az ő álláspontját is meg lehet érteni. Vajon hányan esünk ehhez hasonló dilemmába a gyerekek érkezése előtt? Kíváncsi lennék, ti hogy vagytok ezzel! Ne tartsátok magatokban a véleményeteket, írjátok meg kommentben, beszélgessünk róla!

Még több cikk neked
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?
Mikor érdemes először moziba vinni a gyereket?

Adunk néhány tippet, hogy a mozi igazán élmény lehessen!

Elolvasom
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka
Egyszer abszurd, másszor elgondolkodtató fotókat készít gyerekeivel ez az apuka

Nem semmi lesz majd később ilyen gyerekkori fotókat visszanézni!

Elolvasom
9 dolog, amitől a leginkább félek, mióta megtudtam, hogy apa leszek
9 dolog, amitől a leginkább félek, mióta megtudtam, hogy apa leszek

"Nem titok és szerintem nem is szégyen, hogy vannak bizonyos dolgok, amelyektől tartok egy kicsit, sőt, olyanok is, amikre gondolni sem akarok, mert félelemmel töltenek el."

Elolvasom

Előfizetés