9 jel, hogy gyermekednek a digitális szakmában a helye

Forrás: ThinkStock

Legyen fiú vagy lány, 2 vagy 12 éves, ha az alábbi jelekkel találkozol, nem kizárt, hogy gyermeked egy nap programozó, webfejlesztő, szoftverfejlesztő, vagy más hasonló, IT területen dolgozó szakember lesz. És valószínűleg nagyon jó is!

A cikk támogatója az NNG

Manapság nem is olyan meglepő az a feltevés, amely szerint a következő generációk érdeklődésének középpontjában sok esetben a digitális média és az ahhoz kapcsolódó szakmák állnak. Mi magunk is óránként többször ránézünk az okostelefonunkra – vannak, akik kis túlzással percenként teszik meg ugyanezt –, folyamatos digitális készültségben élünk, non-stop elérhetőek vagyunk legyen szó gyerekről vagy szülőről.

A világ rohamos léptékű digitalizációjának persze rengeteg előnye is van a felgyorsult ügyintézéstől a lehető legkönnyebb, országhatárokat átszelő kapcsolattartásig. Nyilvánvaló, hogy ez a trend a gyerekeink mindennapjaiban is meghatározó szerepkörrel bír és ez nagy valószínűséggel még sokáig így is marad így elkerülhetetlen, hogy egyes lurkók olthatatlan vágyat érezzenek a digitális világ eszközei és a bennük rejlő lehetőségek iránt.

Azok a gyerekek, akik a Z-generáció tagjaiként jöttek a világra, gyakorlatilg már az anyatejjel szívták magukba a digitális jelenlétet. A fenti tényállás pozitív-negatív pólusairól több száz oldalt is teleírhatnánk, de álljunk meg rögtön a legelején: melyek azok az egyértelmű jelek, amelyek arra utalnak, hogy gyerkőcünknek a digitális szakmában lenne a helye?

1. Míg más gyerekek plüssállatkákkal térnek nyugovóra, ő inkább a tablet mellett érzi magát komfortosan. Mindegy, hogy mese vagy interaktív játék, számára így tökéletes és kerek a nap lezárása.

2. Ugyan felelősségteljes, tudatosan nevelő szülőként folyamatosan próbálod csökkenteni a kütyüzéssel töltött időt, az energiabefektetés hasztalannak bizonyul: a lurkót szinte lehetetlen leválasztani az aktuális kedvencről.

3. Hamarabb ismerte meg a Youtube legapróbb funkcióinak használatát, mint a TV távirányító gombjait. Idő kérdése, és ő fog neked kiselőadást tartani a vloggerek és bloggerek közötti fogalmi különbségekről.

4. Ugyan próbálod, mégsem tudod rávenni arra, hogy programozás, pötyögés vagy szerkesztés helyett inkább fára másszon a többiekkel.

5. Ha épp nem valamilyen technikai kütyüt nyomkod, akkor leginkább apróbb alkatrészekből állít össze valamilyen működőképes rendszert. Ez egy határozott jele lehet annak, hogy a későbbiekben a programozói szakma például feküdne neki, mivel valószínűleg később is könnyedén tervezne meg és állítana össze működőképes dolgokat.

6. Évek óta minden nagybetűs ünnepre kütyüt kér és kap ajándékba a rokonoktól legyen az okostelefon, tablet, notebook vagy kindle.

7. Sok esetben a social csatornáiról – hiszen neki már Instagram, Twitter, Snapchat profilja és saját YouTube csatornája is van, amelyeket mind ő kezel és lát el tartalommal - hamarabb értesülsz az iskolai történésekről, rossz jegyekről mintsem a gyerkőc hazaérne az iskolából.

8. Mi tagadás: már 10 éves korában gyorsabban gépelt a billentyűzeten, mint te valaha is fogsz (és titkon erre nagyon büszke vagy).

9. Noha sosem készült tudatosan erre a pályára, a digitális képszerkesztés, retusálás, videóvágás, valamint a programozás egyes területei már most a kisujjában vannak.

Még több cikk neked
Kire ütött ez a gyerek: Szabó Győző most mindent visszakap kisfiától, amit valaha ebben az életben elkövetett - VIDEÓ
Kire ütött ez a gyerek: Szabó Győző most mindent visszakap kisfiától, amit valaha ebben az életben elkövetett - VIDEÓ

Szabó Győző két gyerek büszke édesapja: egy 21 éves nagylányé és egy 7 éves kisfiúé. Az Apa Magazin legújabb számának címlapfotózásán fiával, Misivel pózólt - mi pedig két póz közt kifaggatuk őt a gyerekneveléssel kapcsolatos tapasztalatairól.

Elolvasom
Itt a tavasz, vele együtt az Apa magazin legfrissebb száma.
Itt a tavasz, vele együtt az Apa magazin legfrissebb száma.

Ezúttal is főszerkesztőnk, Vida Ferenc szedte össze öt kedvenc cikkét a lapból. Popeye, gasztroapák és vloggerek minden mennyiségben.

Elolvasom
Jobban kell neki a figyelmed, mint gondolnád! 3 fontos szokás, amit vezess be annak érdekében, hogy meg is kapja!
Jobban kell neki a figyelmed, mint gondolnád! 3 fontos szokás, amit vezess be annak érdekében, hogy meg is kapja!

„Apa, apa, apa! Figyelsz te rám egyáltalán?”

Elolvasom

Előfizetés