A kevés alvás lassú, letargikus spermákat eredményezhet egy tanulmány szerint

Vajon te eleget alszol ahhoz, hogy egészséges babát tudj nemzeni?

Azt mondják, hogy a nőknek valamivel több alvásra van szükségük mint a férfiaknak. Viszont ha kisbabát szeretnétek, talán nem ártana némileg közelíteni az alvásaitok időtartamát egy új tanulmány szerint.

A kínai Harbin Medical University kutatása szerint ugyanis azoknak a férfiaknak, akik minden nap éjfél után mennek lefeküdni, kevesebb lehet a spermiumszámuk és hamarabb el is halhatnak az örökítőanyagaik, mint korábban fekvő társaiknak.

A kutatás 981 kínai férfi bevonásával zajlott, akik random időpontokban tértek nyugovóra, ám meghatározott időpontban kellett felkelniük. Arra a megállapításra jutottak, hogy azok a férfiak, akik kevesebb mint 6 órát aludtak, alacsonyabb spermaszámmal rendelkeznek, valamint spermiumaik túlélési rátája is elmaradt az elvárt szinttől.

A kutatók azt gyanítják, hogy a későn fekvés és a nem megfelelő pihenés rontják a spermiumok esélyeit azzal, hogy növelik az spermium ellenes antitestek számát a szervezetben - ezek olyan immunfehérjék, amelyek akadályozzák a spermiumok mozgását.

Mindezek mellett egyébként az alváshiány olyan problémákhoz is vezethet, mint a cukorbetegség, elhízás, magas vérnyomás, bizonyos szívbetegségek, vagy akár hangulatbeli ingadozások. Ezek pedig szintén mind-mind kiváltó, vagy kísérő okai lehetnek az alacsony spermiumszámnak.

Jobban tesszük tehát, ha valamivel jobban odafigyelünk az alvásciklusainkra (ha máshogy nem megy, már kiváló applikációkat is letölthetünk erre a célra) és persze eljárunk a rendszeres kivizsgálásokra is.

fatherly.com

Még több cikk neked
Ilyen, amikor egy 5 éves tanít meg arra, hogyan kösd be egyszerűbben a cipődet
Ilyen, amikor egy 5 éves tanít meg arra, hogyan kösd be egyszerűbben a cipődet

Lehet, hogy van egyszerűbb megoldás is, mint a sok "átfűzöm-áthurkolom"...

Elolvasom
Senki sem tökéletes: 11 eszméletlen szülői baki
Senki sem tökéletes: 11 eszméletlen szülői baki

Valld be nyugodtan, néha te is csinálsz ilyeneket!

Elolvasom
Apa megoldotta, hogy az összes gyereke imádjon fürdeni
Apa megoldotta, hogy az összes gyereke imádjon fürdeni

Sajátos megoldás, de ha egyszer bevált!

Elolvasom

Előfizetés