Nincs erőd az esti játékhoz? Így adj mégis az idődből a gyereknek

Forrás: getty images

Mert a kiesett időt valahogy pótolni kell!

A hétköznapok viharában egyáltalán nem könnyű a hosszú, munkával töltött órák után hazatérve energikusnak maradni. Pedig a gyerekek mindennél jobban várnak haza bennünket, nem titkoltan azzal az elképzeléssel, hogy onnantól kezdve velük töltjük a nap hátralevő részét, különös tekintettel a játszásra.

Nem is emberből lennénk, ha nem éreznénk néhanapján hulla fáradtnak magunkat és nem utasítanánk vissza a kedves kérést, miszerint utunk következő állomása a gyerekszoba. Egyszerűen vannak napok, amikor kimerülnek az energiatartalékaink és azt kell mondjuk, hogy "sajnáljuk, apa most nagyon fáradt". Mindaddig nincs is ezzel baj, ha ez csak ritkán fordul elő és ettől függetlenül nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy elegendő, minőségi időt töltünk a gyermekeinkkel.

Kép
forrás: getty images

De mi van akkor, ha egy héten többször is "pocsék napunk van", netalán túl későn érünk haza ahhoz, hogy belevethessük magunkat a közös játékba? Igen, akkor is azon kell lennünk, hogy a lurkók lássanak bennünket, hogy kivegyük a részünket a mindennapi kis dolgaikból. És ebbe az esték is ugyanúgy beletartoznak, mint például a reggeli iskola-fuvar, vagy a hétvégi mókázások.

Ha tudod, hogy nagy eséllyel több fáradt este is a gyerekekkel töltött időd rovására megy majd, íme néhány tipp, amivel igyekezhetsz pótolni a kiesett időt!

Így adj még többet az idődből, ha nem lehetsz otthon eleget!


# Legyél te a 'fürdő-mester'!

Azaz esténként vállald te a fürdetést és ha már elég nagyok a gyerkőcök, vigyél bele egy kis bolondozást is. Ez az apuka például elég magas szintre emelte az otthoni spa-élményt, mondhatni egészen a plafonig!

# Közös vacsi és reggeli!

Szokjatok rá, hogy mindig közösen reggeliztek és vacsoráztok! Kelljetek fel hamarabb, ha az szükséges hozzá, és igyekezz, hogy hazaérj vacsora időreis. (Ha megoldható.) Hiszen a közös ebédre legtöbbször hétvégenként jut csak idő.

Tipp: készítsd te a reggelit, vagy a tízórait és uzsonnát, és vigyél bele egy kis csavart. Például így!

# Apa-gyerek feladvány

Készíts el előre különféle feladatokat a gyerekeknek,- például hétvégén-, amelyből minden hétköznap este meg kell egyet oldjanak, mire hazaérsz. Csinálhatsz például kincses térképet egy rejtett kincshez, ami a ház valamely zúgában várja a kalandorokat; de akár megkérheted őket arra is, hogy készüljenek estére egy produkcióval, amit este adnak elő nektek, ti pedig zsűrizni fogjátok a szereplésüket. Még több érdekes és egyben kreatív játék-ötletet itt találsz!

# Apa, a mesemondó

Szoktasd hozzá a kicsiket, hogy esténként te mesélsz nekik! Nem feltétlenül kell, hogy ezt mesekönyvből tedd, mondhatsz saját történeteket is (például gyerekkori szép emléket), de készíthettek saját mese-gyűjteményt, amelynek minden darabját magatok írjátok és mesélitek el újra és újra egymásnak. Ezzel a gyerekek fantáziáját is folyamatosan megmozgathatod és még nagyobb élmény lesz nekik a közös, képzeletbeli utazás.

Még több cikk neked
Kire ütött ez a gyerek: Szabó Győző most mindent visszakap kisfiától, amit valaha ebben az életben elkövetett - VIDEÓ
Kire ütött ez a gyerek: Szabó Győző most mindent visszakap kisfiától, amit valaha ebben az életben elkövetett - VIDEÓ

Szabó Győző két gyerek büszke édesapja: egy 21 éves nagylányé és egy 7 éves kisfiúé. Az Apa Magazin legújabb számának címlapfotózásán fiával, Misivel pózólt - mi pedig két póz közt kifaggatuk őt a gyerekneveléssel kapcsolatos tapasztalatairól.

Elolvasom
Itt a tavasz, vele együtt az Apa magazin legfrissebb száma.
Itt a tavasz, vele együtt az Apa magazin legfrissebb száma.

Ezúttal is főszerkesztőnk, Vida Ferenc szedte össze öt kedvenc cikkét a lapból. Popeye, gasztroapák és vloggerek minden mennyiségben.

Elolvasom
Jobban kell neki a figyelmed, mint gondolnád! 3 fontos szokás, amit vezess be annak érdekében, hogy meg is kapja!
Jobban kell neki a figyelmed, mint gondolnád! 3 fontos szokás, amit vezess be annak érdekében, hogy meg is kapja!

„Apa, apa, apa! Figyelsz te rám egyáltalán?”

Elolvasom

Előfizetés