Jobban kell neki a figyelmed, mint gondolnád! 3 fontos szokás, amit vezess be annak érdekében, hogy meg is kapja!

Forrás: Getty Images

„Apa, apa, apa! Figyelsz te rám egyáltalán?”

„Apa, apa, apa! Figyelsz te rám egyáltalán?” Ezerszer is hallottad már ezt a mondatot? Vannak napok, amikor tényleg nagyon nehezünkre esik még otthon is helyt állni. Előfordul, hogy a munkahelyi dolgok a hazaérkezés után is zakatolnak a fejünkben és nem hogy nem akarnak eltűnni, de ennek tetejébe még a gyerek is a legrosszabb pillanatban nyaggat. Hogy miért van ez? Valószínűleg megérzi a fáradtságunkat és egyszerűen csak velünk akar lenni, hogy jobb kedvre derítsen bennünket. Így is belegondoltál? Ha igen, és úgy érzed, hogy még a legnehezebb napjaidon is meg kéne adnod neki legalább a minimális figyelmet, jól teszed, ha bevezetsz az életedbe néhány kimondatlan szabályt, amihez, - történjék bármi-, tartani fogod magad.

Ezeket persze nem csak a rosszabb napjaidon, hanem kivétel nélkül mindegyiken meg kéne csinálnod ahhoz, hogy az amúgy is együtt töltött időn felül a gyermeked úgy érezze: mindig számíthat rád.

# Legyenek csak apa-gyerek programok!

Ezalatt nyilván nem a nehéz hétköznapokra kell gondolni, bár ha ügyes van, néha oda is becsempészel egy kis közös programot. Jelöljetek ki egy napot a héten, ami hivatalosan is a ti napotok, és amin mindig valami izgalmas, apás dolgot csináltok, akár délután, akár egész nap. A gyerkőc érezni fogja, hogy ilyenkor igazán egymásra vagytok hangolódva és elmélyülhet köztetek a kötődés.

Kép
forrás: getty images

# Minden nap beszélgess vele!

Hagyd a sablon szöveget és érdeklődj arról, hogy mi foglalkoztatta aznap! Mivel/kivel játszott és mit, milyen tervei vannak a játékaival. A gyerekek egy egészen más világban léteznek. Egy sokkal nyugisabb, egyszerűbb és színesebb közegben, ahonnan szerencsére (jó esetben) még kiszorul a stressz és az olyan mindennapos dolgok, amiket nap mint nap a felnőtteknek kell elszenvedniük. Éreztesd hát vele, hogy ő a legfontosabb, hogy az ő kis világában mi történt aznap. Persze te is mesélhetsz a napodról, hiszen az új, érdekes dolgok mindig nyitott fülekre találnak.

# Ne kütyüzz, amikor hozzá beszélsz, vagy vele foglalkozol!

Ha a kicsi folyton azt látja, hogy csak a fél szemed van rajta, később ő is ugyanezt a mintát fogja lemásolni a saját életében. Nem csak a felnőtt, de már a jelenlegi életében is. Ha tehát vele foglalkozol, látványosan hagyd hátra a mobilodat, tabletedet és szenteld csak neki az idődet. Tanítsd meg neki, hogy miként kell teljesértékűen jelen lenni valahol és maradj ebben mindig következetes: tehát ha éppen játék van, ne szakítsd félbe azzal, hogy válaszolsz egy-két sms-re. A mobilod meg fog várni, a gyereked nem.

Még több cikk neked
9 jel, hogy gyermekednek a digitális szakmában a helye
9 jel, hogy gyermekednek a digitális szakmában a helye

Legyen fiú vagy lány, 2 vagy 12 éves, ha az alábbi jelekkel találkozol, nem kizárt, hogy gyermeked egy nap programozó, webfejlesztő, szoftverfejlesztő, vagy más hasonló, IT területen dolgozó szakember lesz. És valószínűleg nagyon jó is!

Elolvasom
Kire ütött ez a gyerek: Szabó Győző most mindent visszakap kisfiától, amit valaha ebben az életben elkövetett - VIDEÓ
Kire ütött ez a gyerek: Szabó Győző most mindent visszakap kisfiától, amit valaha ebben az életben elkövetett - VIDEÓ

Szabó Győző két gyerek büszke édesapja: egy 21 éves nagylányé és egy 7 éves kisfiúé. Az Apa Magazin legújabb számának címlapfotózásán fiával, Misivel pózólt - mi pedig két póz közt kifaggatuk őt a gyerekneveléssel kapcsolatos tapasztalatairól.

Elolvasom
Itt a tavasz, vele együtt az Apa magazin legfrissebb száma.
Itt a tavasz, vele együtt az Apa magazin legfrissebb száma.

Ezúttal is főszerkesztőnk, Vida Ferenc szedte össze öt kedvenc cikkét a lapból. Popeye, gasztroapák és vloggerek minden mennyiségben.

Elolvasom

Előfizetés