Tudtad? Apa is szenvedhet szülés utáni depresszióban.

Az anyák gyermekágyi depressziója is szinte napjainkig tabutéma volt, az apákról pedig még el sem kezdett igazán beszélni a nyugati társadalom.

Ha igazán szerencsések vagyunk, akkor a gyermekünk érkezése után nem tapasztalunk semmilyen negatív érzést, hozzáállást, lelkiállapotot sem a párunkon, sem pedig magunkon, annak ellenére, hogy a szülés utáni depresszió a kismamák közel 10%-nál jelentkezik. A betegséget cseppet sem szabad félvállról vennünk, hiszen bizonyos esetekben nem múlik el, mi több, súlyosbodik ez az állapot. A tudomány jelenlegi állása szerint úgy tudjuk, hogy a tünetek nem csak a nőknél, de az apává vált férfiaknál is jelentkezhetnek, melyek olyasmik lehetnek, mint például szorongás, bűntudat, szégyenérzet, üresség, értéktelenség, ingerlékenység.

De mivel is állunk szemben? Meg tudjuk-e előzni, mit tehetünk ellene? A témában Frankó Luca pszichológus kalauzol el bennünket és lát el hasznos tanácsokkal.

Számos kimondott és látens elvárás él a ma apáival szemben, az anyákhoz hasonlóan. Sok szerepben helyt kell állniuk. De ez nem csak egy külső elvárás, ők maguk is szeretnének sok szerepben megfelelni, mintegy a jelenkor szuperhőse. Az ezzel járó felelősség és stressz viszont vezethet szorongáshoz, depresszióhoz.

- nyilatkozza Frankó Luca pszichológus
Olvasd el ezt is!

A házastárs a tünetek miatt először leggyakrabban dühöt, haragot érez, az első lépések megtételéhez neki is túl kell először ezen lépnie. Ez tehát egy nagyon nehéz helyzet. Ezért nagyon fontos, hogy ez a téma a szülőpár között ne legyen tabu, akár már a várandósság idején, a tágabb családnak és barátoknak pedig nagyon fontos odafigyelnie a friss szülőkre, hogy ilyen esetekben segítő kezet tudjanak nyújtani.

- hangsúlyozza a pszichológus.
Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Tudtad? Az apa is szenvedhet szülés utáni depresszióban

Sok pár a szülésig “lát csak el”, és pont a legnehezebb hetekben, a gyermekágyas időszakban maradnak kapaszkodó nélkül. Én arra buzdítok minden leendő szülőt, hogy igenis tervezzen és beszélgessen sokat a párjával, szüleivel, barátaival, járjon el szülésfelkészítő csoportba.

- javasolja Frankó Luca.

Hogyan lehet megelőzni a szülés utáni depressziót?


A várandósság 9 hónapját nagyon fontos, hogy a leendő szülők arra is felhasználják, hogy készüljnek az előttük álló kihívásokra. Annyi szó esik arról, hogy milyen babakocsit válasszunk, vagy hogy elmenjünk-e 4D ultrahangra. Nyilván a babavárás szempontjából ezek a rituáélék is rendkívül fontosak, de talán még fontosabb, hogy a pár leüljön beszélgetni egymással az elkövetkezendő időszakkal kapcsolatos érzéseiről, gondolatairől, félelmeiről. Hogy megbeszéljék a prioritásaikat, a lakás átalakításával, a szüléssel és persze a baba gondozásával kapcsolatban. Vagy éppen a saját szükségleteikkel kapcsolatban, hogy mi az, amiről idő szűkében sem szeretnének majd lemondani. Mert nem is feltétlenül kell. Szükséges, hogy a leendő apa leüljön a hasonló cipőben járó haverjaival is és igenis beszéljenek a félelmekről, amelyek bennük vannak az apává válás kapcsán. Mindez talán evidensnek hangzik, de nem az!

Sokszor hallom azt a tanácsot, hogy felesleges tervezni a baba születése utáni dolgokat, arra úgysem lehet felkészülni. Sok pár így a szülésig “lát csak el”, és pont a legnehezebb hetekben, a gyermekágyas időszakban maradnak kapaszkodó nélkül. Én arra buzdítok minden leendő szülőt, hogy igenis tervezzen és beszélgessen sokat a párjával, szüleivel, barátaival, járjon el szülésfelkészítő csoportba. Vegyék számba, hogy kire, mikor, miben számíthatnak. Természetesen élesben ezeket a terveket –finoman szólva- rugalmasan kell majd kezelni, de ez a fajta készülődés arra pontosan alkalmas, hogy kapaszkodókat adjon, hogy időben rávilágítson a megerősítendő pontokra, hogy megszilárdítsa a párkapcsolati és baráti szövetségeket. Ezekre a tartalékokra nagy szükség lesz!

Még több hasznos írást olvashatsz a pszichológusnő blogján.

Még több cikk neked

Előfizetés