Tudtad? Apa is szenvedhet szülés utáni depresszióban.

Forrás: Getty Images

Az anyák gyermekágyi depressziója is szinte napjainkig tabutéma volt, az apákról pedig még el sem kezdett igazán beszélni a nyugati társadalom.

Ha igazán szerencsések vagyunk, akkor a gyermekünk érkezése után nem tapasztalunk semmilyen negatív érzést, hozzáállást, lelkiállapotot sem a párunkon, sem pedig magunkon, annak ellenére, hogy a szülés utáni depresszió a kismamák közel 10%-nál jelentkezik. A betegséget cseppet sem szabad félvállról vennünk, hiszen bizonyos esetekben nem múlik el, mi több, súlyosbodik ez az állapot. A tudomány jelenlegi állása szerint úgy tudjuk, hogy a tünetek nem csak a nőknél, de az apává vált férfiaknál is jelentkezhetnek, melyek olyasmik lehetnek, mint például szorongás, bűntudat, szégyenérzet, üresség, értéktelenség, ingerlékenység.

De mivel is állunk szemben? Meg tudjuk-e előzni, mit tehetünk ellene? A témában Frankó Luca pszichológus kalauzol el bennünket és lát el hasznos tanácsokkal.

Számos kimondott és látens elvárás él a ma apáival szemben, az anyákhoz hasonlóan. Sok szerepben helyt kell állniuk. De ez nem csak egy külső elvárás, ők maguk is szeretnének sok szerepben megfelelni, mintegy a jelenkor szuperhőse. Az ezzel járó felelősség és stressz viszont vezethet szorongáshoz, depresszióhoz.

- nyilatkozza Frankó Luca pszichológus
Olvasd el ezt is!

A házastárs a tünetek miatt először leggyakrabban dühöt, haragot érez, az első lépések megtételéhez neki is túl kell először ezen lépnie. Ez tehát egy nagyon nehéz helyzet. Ezért nagyon fontos, hogy ez a téma a szülőpár között ne legyen tabu, akár már a várandósság idején, a tágabb családnak és barátoknak pedig nagyon fontos odafigyelnie a friss szülőkre, hogy ilyen esetekben segítő kezet tudjanak nyújtani.

- hangsúlyozza a pszichológus.
Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Tudtad? Az apa is szenvedhet szülés utáni depresszióban

Sok pár a szülésig “lát csak el”, és pont a legnehezebb hetekben, a gyermekágyas időszakban maradnak kapaszkodó nélkül. Én arra buzdítok minden leendő szülőt, hogy igenis tervezzen és beszélgessen sokat a párjával, szüleivel, barátaival, járjon el szülésfelkészítő csoportba.

- javasolja Frankó Luca.

Hogyan lehet megelőzni a szülés utáni depressziót?


A várandósság 9 hónapját nagyon fontos, hogy a leendő szülők arra is felhasználják, hogy készüljnek az előttük álló kihívásokra. Annyi szó esik arról, hogy milyen babakocsit válasszunk, vagy hogy elmenjünk-e 4D ultrahangra. Nyilván a babavárás szempontjából ezek a rituáélék is rendkívül fontosak, de talán még fontosabb, hogy a pár leüljön beszélgetni egymással az elkövetkezendő időszakkal kapcsolatos érzéseiről, gondolatairől, félelmeiről. Hogy megbeszéljék a prioritásaikat, a lakás átalakításával, a szüléssel és persze a baba gondozásával kapcsolatban. Vagy éppen a saját szükségleteikkel kapcsolatban, hogy mi az, amiről idő szűkében sem szeretnének majd lemondani. Mert nem is feltétlenül kell. Szükséges, hogy a leendő apa leüljön a hasonló cipőben járó haverjaival is és igenis beszéljenek a félelmekről, amelyek bennük vannak az apává válás kapcsán. Mindez talán evidensnek hangzik, de nem az!

Sokszor hallom azt a tanácsot, hogy felesleges tervezni a baba születése utáni dolgokat, arra úgysem lehet felkészülni. Sok pár így a szülésig “lát csak el”, és pont a legnehezebb hetekben, a gyermekágyas időszakban maradnak kapaszkodó nélkül. Én arra buzdítok minden leendő szülőt, hogy igenis tervezzen és beszélgessen sokat a párjával, szüleivel, barátaival, járjon el szülésfelkészítő csoportba. Vegyék számba, hogy kire, mikor, miben számíthatnak. Természetesen élesben ezeket a terveket –finoman szólva- rugalmasan kell majd kezelni, de ez a fajta készülődés arra pontosan alkalmas, hogy kapaszkodókat adjon, hogy időben rávilágítson a megerősítendő pontokra, hogy megszilárdítsa a párkapcsolati és baráti szövetségeket. Ezekre a tartalékokra nagy szükség lesz!

Még több hasznos írást olvashatsz a pszichológusnő blogján.

Még több cikk neked
Ez a hétvége az apukák ünnepe lesz a Gyerek Szigeten
Ez a hétvége az apukák ünnepe lesz a Gyerek Szigeten

A Gyerek Sziget harmadik hétvégéjén az apukáknak kedveskednek a szervezők, csupa apa-gyerek programmal:

Elolvasom
9 jel, hogy gyermekednek a digitális szakmában a helye
9 jel, hogy gyermekednek a digitális szakmában a helye

Legyen fiú vagy lány, 2 vagy 12 éves, ha az alábbi jelekkel találkozol, nem kizárt, hogy gyermeked egy nap programozó, webfejlesztő, szoftverfejlesztő, vagy más hasonló, IT területen dolgozó szakember lesz. És valószínűleg nagyon jó is!

Elolvasom
Kire ütött ez a gyerek: Szabó Győző most mindent visszakap kisfiától, amit valaha ebben az életben elkövetett - VIDEÓ
Kire ütött ez a gyerek: Szabó Győző most mindent visszakap kisfiától, amit valaha ebben az életben elkövetett - VIDEÓ

Szabó Győző két gyerek büszke édesapja: egy 21 éves nagylányé és egy 7 éves kisfiúé. Az Apa Magazin legújabb számának címlapfotózásán fiával, Misivel pózólt - mi pedig két póz közt kifaggatuk őt a gyerekneveléssel kapcsolatos tapasztalatairól.

Elolvasom

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem