A rock and roll a romlás előszobája? Már nem ciki, hanem menő a fogszabályzó? - Olvass bele mostani számunkba!

Olvass bele mostani számunk legjobb írásaiba!

Miért nem baj, ha a gyerek rockzenésznek áll?

Régen úgy tűnt, a rockzene a romlás előszobája. Szex, drogok, rock and roll, csak más sorrendben. Sokfelé megfordultam, de egyetlen olyan emberrel sem találkoztam, aki a csajozás kedvéért kezdett volna zenélni. Lehet, hogy menet közben mindenki rájön, hogy tényleg megkönnyíti a dolgot, de csajozási célra az se rossz, ha valaki költőnek adja ki magát, vagy gazdagok a szülei, ez mind érdekessé tehet valakit. Ami miatt a zenélést igazából csináljuk, az az, amikor a dobos beüt négyet, mi meg az utolsó pillanatban kisujjal tökig tekerjük a hátsó potmétert a gitáron, és akkor egyszerre csak megtörténik a csoda: megszólal a banda. Dolgozunk, együtt. Próbáljuk együtt tartani saját magunkat, kiszívjuk a próbáról notóriusan késők vérét, zenét és szöveget írunk, világok harca által alakulnak ki a refrének, ideológiák feszülnek egymásnak, hogy ez a verze lopás-e, s ha igen, mekkora, hangszíneken tökölünk hónapokig, koncertet szervezünk, egyszóval felkészülünk a felnőtt életre.

Óriási kulturális utazás. És bár érvényesnek tűnik a tétel, hogy a 60-as évek óta évtizedről évtizedre kevesebb fontos zenekar tör a felszínre, egy mai kezdő zenekar összehasonlíthatatlanul jobb, mint szinte bárki a 80-as években. Tudják, mennyibe kerül ma egy használható gitár? Majdnem ugyanannyi forintba, mint 1990-ben. Tudják, mitől speciálisak az AC/DC által használt akkordok? Ha nem, két kattintással megnézhetik. És igen! Én is láttam! A Highway to hell riffjébe hüvelykujjal is bele kell fogni. Na, ez régen nem létezett. Anno nekünk volt Szombathelyen egy kazettánk, egyik oldalán a Black Flagtől a Damaged, a másik oldalán egy Chaotic Dischord nevű Sex Pistols-imitátor banda, aminek azóta sem akadtam nyomára. Meg volt a városban két Dead Kennedys lemez. Ezekből próbáltuk kiókumulálni, milyen a punk. Nem mondom, hogy rossz projekt lett volna, meg akkor még legalább kaptunk pofont rendőrtől, aminek volt némi ideológiai sportértéke. Ma meg mindent meg lehet tudni, hogy van. Billy Gibbons-gitáriskola? Nesze, paraszt! Nem agyonnyúzott VHS-kazettákon ül az ország három nagy művésze, mint kobold az aranyán, a szent mollskálákkal.

Kép

Gyerek szemüvegben, fogszabályzóval - Nem ciki, sőt: menő

Jóllehet a szemüveg és a fogszabályozó ma már nem ciki, nem árt, ha a gyerekeinket felkészítjük, miként reagáljanak a beszólásokra. Nuridsány Eszter szerint olyan tömör, de érthető kommunikációs panelekkel kell felvérteznünk a gyereket, amelyekkel le tudja szerelni a csúfolódókat. Ilyen mondatokkal reagálhat: „Szerintem piszok jó ez a szemüveg. Jól látok vele, nincs gond.” Vagy: „Örülök, hogy megkaphattam ezt a fogszabályozót, mert szép lesz a fogsorom, mire felnövök.”

Ha ennek ellenére nem áll le a csúfolódás, akkor az oviban vagy a suliban kell kezelni a problémát, azaz beszélni kell a pedagógussal vagy az érintett szülőkkel. A pszichiáter azt tanácsolja, hogy mindenképpen maradjunk higgadtak, kezeljük konstruktívan a helyzetet. De korántsem biztos, hogy ezekről a csúfolódásokról értesülünk. A legtöbb gyerek nem feltétlenül osztja meg azonnal a szülővel a vele történt negatív eseményeket, sokuknak idő kell ahhoz, hogy beszélni kezdjenek. Nuridsány Eszter szerint gyeljünk arra, hogy a gyerek mikor nyílik meg nekünk. Vannak, akik vacsoránál, mások az esti fürdésnél, vagy elalvás előtt. De ehhez az kell, hogy ezekben a pillanatokban velük legyünk, foglalkozzunk velük, figyeljünk rájuk.

Ha nem beszél a negatív élményeiről, akkor is lehetnek külső jelek, amelyek arra utalnak, hogy valami nincs rendben: például csikorgatja a fogait, tikkel, romlanak a tanulmányi eredményei. A pszichiáter szerint nem valószínű, hogy ezeket a jeleket önmagában a szemüveg vagy a fogszabályozó váltja ki. Valószínűbb, hogy a szorongásnak és az önbizalomhiánynak más okai vannak.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Fiús anyák - lányos apák

Általában egy magabiztos gyereknek nem okoz gondot, ha akár szemüveget, akár fogszabályozót kell viselnie, és az eset- leges „támadásokat” is le tudja reagálni. Az, hogy egy gyerek mennyire biztos magában, jelentősen függ attól, hogy a szülei mennyire biztosak magukban. Ha a szülők szoronganak, nagy eséllyel a gyerek is szorongani fog. A pszichiáter szerint ennek leküzdésében sokat segíthet, ha a gyerek minél több alkotó tevékenységet végez, ami lehet kézműves tevékenység éppúgy, mint zenélés vagy sport.

Apa magazin

Még több cikk neked
Utolsó hétvégéjére készül idén a Gyerek Sziget
Utolsó hétvégéjére készül idén a Gyerek Sziget

Jjúnius 23-24-én érdemes kinézni a Hajógyári-szigetre és elmerülni a seregnyi ingyenes programban.

Elolvasom
Ez a hétvége az apukák ünnepe lesz a Gyerek Szigeten
Ez a hétvége az apukák ünnepe lesz a Gyerek Szigeten

A Gyerek Sziget harmadik hétvégéjén az apukáknak kedveskednek a szervezők, csupa apa-gyerek programmal:

Elolvasom
9 jel, hogy gyermekednek a digitális szakmában a helye
9 jel, hogy gyermekednek a digitális szakmában a helye

Legyen fiú vagy lány, 2 vagy 12 éves, ha az alábbi jelekkel találkozol, nem kizárt, hogy gyermeked egy nap programozó, webfejlesztő, szoftverfejlesztő, vagy más hasonló, IT területen dolgozó szakember lesz. És valószínűleg nagyon jó is!

Elolvasom

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem