Ezért jó, ha engedsz az első kisállat kérdését illetően

Senki sem halt még bele egy aranyhalba, vagy egy törpehörcsögbe. Nem igaz?

Sok oka lehet, hogy nincs otthon háziállata az embernek: például allergiás, nincs rá ideje, a gyerekkel össze nem egyeztethetőnek tartja, vagy szimplán csak nem kíván utána is takarítani. Ez mindaddig szép és jó, amíg a gyerekünk fel nem cseperedik annyira, hogy igazán elkezdik érdekelni az állatok, és már-már bérletet válthatunk a különböző állatsimogatókba és vadasparkokba, hogy minél több állattal megismerkedhessen a kicsi. Na de mi van akkor, amikor először fejezi ki valamilyen kisállat iránti vágyakozását?

Persze az ember nem fog mindent eldobni és rohanni a kisállat kereskedésbe egy kibírhatatlan hangú papagájért, vagy egy ékszerteknősért, de azért idővel elgondolkozik rajta, hogy a kisállatnak igenis nagy szerepe lehet a gyerek fejlődésében.

Félreértés ne essék, senkit nem kívánunk rábeszélni az állattartásra, inkább csak szeretnénk felvázolni néhány szempontot arról, hogy miért is jó, ha egy kisgyerek tarthat otthon egy állatkát, és ha már így van, akkor milyen szempontok szerint érdemes mérlegelned a választást és a vásárlást.

Nézd meg a galériánkat> 5 kép
Ezért is jó, ha megengeded a gyereknek az első kisállatot

Így válassz első kisállatot a gyereknek:


>> Elsőként vedd figyelembe a kérését, majd mérlegelj! Ha egyáltalán nem vágysz nagyobb testű állatra, akkor igyekezd a kölyök előtt is behatárolni a lehetőségeket. Lehet, hogy egy hangos papagáj, egy túl nagy törődést igénylő kutyus nem fér bele, egy törpehörcsög, vagy degu viszont bele fog.

>> Nézd meg, mennyit kell havi szinten rá költened az állatra, nem csak anyagilag, hanem az idődből is. Egy nyuszi például nem olyan, mint egy kutya, de neki is szüksége van játszásra, ápolásra, rendszeres (napi szintű) takarításra.

>> Válassz megfelelő felszerelést! Rengeteget nyoma latba, hogy mibe is költözteted be az új családtagot, hiszen pár naponta, hetente, vagy havonta neked kell majd rendben tartanod a helyét. Lehet, hogy jól néz ki a cső-labirintusos hörcsögketrec, de sosem káromkodtál még annyit, mint amennyit annak a pucolása közben fogsz, a szűk rések és a mérhetetlen ammónia szag terjengése miatt.

>> Csak olyat, amit te is el tudsz fogadni. Ha például világ életedben irtóztál a kétéltűektől, vagy hüllőktől, akkor ne gondold azt, hogy a gyerek kedvéért kell most erőt venned magadon, és befogadnod egy gekkót, vagy egy békát! Csakis olyan állatkát vegyetek magatokhoz, amelyhez a család minden tagja tud valamilyen szinten kötődni, hiszen az egyetértés az egyik legfontosabb dolog egy élőlény befogadásakor.

Még több cikk neked

Előfizetés