Mesélj nagyapa, mesélj még!

Forrás: Getty Images

Az igazán fontos dolgok az életben...

Azon ritka szerencsések közé tartozunk a testvéremmel, akik még felnőttként is ismerhetik az anyai nagyapjukat. A minap az édesapámmal beszélgettem arról, hogy milyen érzés volt nemrég nagypapává válni, miben más ez, mint a szülőség. Rengeteg minden szóba került, aztán elmesélt egy-két történetet a gyerekkorából, amikor az ő apukájával bolondoztak a faluban, ahol még annak idején laktak.

Tudod, most hogy jobban belegondolok, már bőven a 40-es éveimet tapostam, amikor apám meghalt. És akárhogy erőltetem az agyam ennyi év távlatából, egyszerűen nem is igazán tudom, milyen ember volt ő.

- mondja.

-Ezt hogy érted? Egy időben együtt is laktatok, amíg még kisbaba voltam, nem?

-Persze, de ő is folyton dolgozott és én is. Nálunk valamiért nem voltak meg ezek a szoros kötelékek és felnőttként sosem csináltunk olyan programokat a testvéreimmel meg a szüleimmel, mint amiket most ti csináltok.

-De attól még beszélgettél vele, tudtad, hogy jó ember és hogy szereti a családját...

Kép
forrás: getty images

Igen, de sosem kérdeztem tőle például, hogy mit gondol a világról. Hogy hogyan lát dolgokat, miként érez a mindennapjaiban. Egyszerűen nem volt ilyen jellegű mély beszélgetésünk, mint most nekünk például.

- mondja szomorúan édesapám.

-Sajnálom, de most annak kell örülni, hogy apaként te viszont beszélgetsz a gyerekeiddel. Én egyébként tudatosan figyelek arra, hogy minden szülőmmel, vagy nagyszülőmmel, - legyen édes, vagy mostoha-, mindig szakítsak időt a beszélgetésre.

-Tudom, szeretem is, amikor a papáékról mesélsz, én már olyan régóta nem vagyok annak a családnak a része, hogy csomó dologról meg is feledkeztem. Pedig régen én is bírtam a kis öreget, hihetetlen beszélőkéje van.

-Az biztos! Karácsonykor, mikor nálunk voltak, megkértük, hogy meséljen régi történeteket. Ezerszer jobb volt, mintha filmet néztünk volna. A Dani még videóra is felvette, ahogy belelendült a sztorizásba.

-Gondolom röpködtek a katona meg bányász sztorik!

-Úgy ám! Párat már hallottam közülük, de nagyon sok új volt nekem is, és egyszer csak azon kaptuk magunkat, hogy már éjfél is elmúlt, mi pedig ülünk borral a kezünkben és hahotázunk a történeteken. Igazából nagyon szép és boldog pillanat volt.

-Örülök, hogy vannak ilyen perceid, én nem sok ilyet tudnék felidézni! Raktározd el ezeket jó mélyre, hogy amikor már nem lesznek veled a nagyszülők, akkor is így emlékezhess rájuk.

-Minden évben csinálunk fotókönyveket is, albumokba szoktuk szedni, hogy mikor mi történt és azokat is jól esik visszanézni.

-Látod, már ezért megérte apának lenni! Hogy ennyi idősen ilyen bölcs gyerekem legyen! Mert egy bizonyos kor után rájön az ember, hogy csak ezek a dolgok számítanak igazán. Az együtt töltött idő.

Még több cikk neked
Utolsó hétvégéjére készül idén a Gyerek Sziget
Utolsó hétvégéjére készül idén a Gyerek Sziget

Jjúnius 23-24-én érdemes kinézni a Hajógyári-szigetre és elmerülni a seregnyi ingyenes programban.

Elolvasom
Ez a hétvége az apukák ünnepe lesz a Gyerek Szigeten
Ez a hétvége az apukák ünnepe lesz a Gyerek Szigeten

A Gyerek Sziget harmadik hétvégéjén az apukáknak kedveskednek a szervezők, csupa apa-gyerek programmal:

Elolvasom
9 jel, hogy gyermekednek a digitális szakmában a helye
9 jel, hogy gyermekednek a digitális szakmában a helye

Legyen fiú vagy lány, 2 vagy 12 éves, ha az alábbi jelekkel találkozol, nem kizárt, hogy gyermeked egy nap programozó, webfejlesztő, szoftverfejlesztő, vagy más hasonló, IT területen dolgozó szakember lesz. És valószínűleg nagyon jó is!

Elolvasom

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem